De wondere wereld van het wasmiddel

Wasmiddel, een lastig onderwerp. Poeders, vloeibare middelen, tabletten. Wasverzachters. Speciale middelen voor witte, bonte en fijne was. En innovatieve manieren zoals wasballen, noten en wasdoekjes. Zie jij door de zeepbellen het sop nog?

Witwasmiddelen bevatten witmiddelen. Poeders voor witte was bevatten zelfs vaak zuurstofbleekmiddel. Dan heb je ook nog fijnwasmiddelen die iets ‘milder’ zijn dan de reguliere wit-of bontwasmiddelen en wolwasmiddelen met speciale enzymen die meer schuim produceren waardoor de kleding minder tegen elkaar aan schuurt. Voor zover de korte introductie in deze wondere wereld.

wasmiddel

Maar, belangrijker, waar moet je nou op letten als je het hebt over wasmiddel? Het allerbelangrijkste is dat je niet te veel doseert! Gemiddeld gebruiken Nederlanders 30% te veel wasmiddel. Ontzettend zonde voor je portemonnee en schadelijk voor het milieu.

Zowel vloeibare wasmiddelen als poeders zijn ook vaak in tabletvorm te koop. Op zich een goede optie omdat je niet veel te veel doseert, maar vaak wordt je was met nog minder wasmiddel ook prima schoon.

 

Temperatuur en wasmiddel

Als je met poeder wast  kan je het beste een was draaien op 40 °C, 60 °C of 90 °C. Als je op lagere temperaturen wast zijn vloeibare wasmiddelen het meest geschikt omdat het wasmiddel zich sneller in het water verdeelt dan poeder.

 

Wasverzachter

Heb je wasverzachter nodig? En wat doet wasverzachter eigenlijk precies? Wasverzachter zorgt voor een zacht laagje om je kleding en het voegt wat extra parfum toe. Het is dus niet per sé nodig, maar toch vinden veel mensen het prettig. Sommige stoffen kunnen niet tegen wasverzachter. Dit staat vaak op het waslabel of op de verpakking van de kleding.

 

Biologisch

Groene zepen zijn in opkomst! Goed nieuws wat ons betreft. Niet alleen vanuit milieuoverwegingen, maar ook omdat steeds meer mensen zich zorgen maken over de werking van chemische zepen op ons lichaam. Ecologische en biologische zepen zijn een goede oplossing! Een paar voorbeelden van biologisch wasmiddel zijn Klok, Ecover en Seepje. Wat bevalt jou het best?

 

Wasnoten

Wasnotenbomen, ze bestaan echt! In de noten zit een een stof, saponin, met reinigende en antibacteriële eigenschappen. Als het met water in contact komt gaat het schuimen, net als zeep. Eén van de bekendste (en leukste!) bedrijven waar je wasnoten kan kopen is Seepje. Zij halen de noten uit Nepal waar ze zich ook bekommeren om de leefomstandigheden van de lokale bevolking. Wij zijn fan. Binnenkort verkrijgbaar voor Bundles klanten!

Zelf wasmiddel maken

Wist je dat je heel makkelijk zelf wasmiddel kan maken met een stukje (natuurlijke) zeep. Onze lievelings blogger Emily heeft er een filmpje van gemaakt en een recept gepubliceerd op haar website. Veel brouw plezier!

Geur

Geen wasverzachter gebruiken? Of juist wel ecologisch en biologisch wasmiddel of wasnoten? Steeds meer van onze klanten wassen zonder wasverzachter of met biologische wasmiddelen. Dit is natuurlijk super. Maar één van de belangrijkste dingen die ze missen is de frisse geur van traditionele (chemische) wasmiddelen.

Hier is een goede oplossing voor, geur toevoegen tijdens het droogproces! Wij zijn erachter gekomen dat dit veel beter werkt dan tijdens het wassen. De Miele T1 droger heeft een speciale functie waarmee je geur kan toevoegen aan het droogproces.


Hardnekkige vlekken

Zitten er echt vlekken op je was, smeer er dan wat vlekkenmiddel op. Dat is veel effectiever dan meer wasmiddel gebruiken. Het ouderwetse ossengalzeep werkt bijvoorbeeld goed. Let bij gebruik van andere vlekkenmiddelen op dat er geen schadelijke oplosmiddelen in zitten. Dat is slecht voor je kleding en het milieu.

 

De mythe van de ecowasbal

Tot slot snijden we graag nog even het wasballen onderwerp aan. Er is heel wat te doen geweest rondom de Ecowasbal. Een prachtig verhaal, de ionen die vrijkomen als de keramische deeltjes in de wasbal in aanraking komen met water verminderen de oppervlaktespanning waardoor het vuil wordt losgeweekt van de vezels van het textiel. Feit of fabeltje? Ondanks veel positieve reacties van tevreden gebruikers is het effect van de wasbal nooit aangetoond, ook niet in de test van de consumentenbond. Helaas. Feit is wel dat gebruikers van de wasbal minder wasmiddel gebruiken en dat kan vaak geen kwaad. Want minder wasmiddel dan we gewend zijn is vaak voldoende om schoon te wassen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *