Koffiedik: wat kun je er nu eigenlijk allemaal mee doen?

Dagelijks gaan er vele koppen koffie doorheen: thuis, op het werk of bij een koffietentje. De meeste mensen gooien de koffiedik weg, maar na het lezen van dit artikel zul je dit waarschijnlijk heroverwegen. Er zijn namelijk verrassend veel redenen om koffiedik juist niet weg te gooien. Zo bevat koffiedik verschillende voedingsstoffen die planten nodig hebben en helpt koffie om sterke geuren te neutraliseren. Benieuwd hoe je koffiedik nog meer kunt gebruiken? Wij geven vijf tips!

Koffiedik uit jouw koffiezetapparaat hergebruiken voel je niet alleen in de portemonnee, maar je draagt ook nog eens bij aan een betere wereld. Twee vliegen in één klap!

1. Fertilizer

Koffiedik bevat een aantal essentiële voedingsstoffen voor een optimale plantengroei: nitrogen, calcium, potassium, iron, phosphorus, magnesium and chromium. Ook helpt koffiedik met het aantrekken van kleine wormpjes wat weer uitstekend is voor de afwatering.

Er zijn verschillende manieren om koffiedik als fertilizer te gebruiken. Zo kun je het koffiedik vermengen met water en direct toevoegen bij de wortels van de plant. Je hebt maar een klein beetje koffiedik nodig, omdat het zuurgehalte in koffiedik hoog is. Niet alle planten kunnen hier tegen, kijk dit dus goed na.

Een andere manier om koffiedik als fertilizer te gebruiken is door deze direct toe te voegen aan je compost. Nog meer weten over het gebruik van koffiedik als fertilizer? Dit artikel gaat er dieper op in. 

Tip: strooi de droge koffiedik direct op plekken waar je veel mieren en slakken tegenkomt. Koffiedik werkt door de sterke geuren namelijk perfect tegen insecten. Last van wespen, muggen en bijen? Verjaag ze door wat koffiedik in de tuin te verbranden.  

2. Geuren neutraliseren

Stinkt het in de keuken of het toilet? Of hangt er een muffe geur in de kelder? Onaangename geuren kun je teniet doen met opgedroogde koffiedik. 

Dit is heel eenvoudig: zet bijvoorbeeld een bakje met opgedroogde koffie in de vensterbank. Door de sterke geuren worden de onaangename geuren geneutraliseerd.

Tip: Oude sokken over? Vul deze met koffiedik en leg deze in stinkende schoenen, een sporttas of in de auto. Probleem opgelost!

3. Exfolieer je huid

Laat die dure scrub voortaan maar in de schappen staan! De kleine deeltjes in koffiedik werken namelijk perfect als scrub voor het verwijderen van vuil en dode huidcellen.

Meng een beetje koffiedik met water en kokosnoot olie en masseer de natuurlijke scrub voorzichtig over je gezicht en de rest van het lichaam. Doe ditit doe je maximaal 2 – 3 keer per week.

De cafeïne in koffie werkt als antioxidant, wat de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert en beschadigde cellen herstelt.

4. Verwijder vlooien bij huisdieren

Een veelvoorkomend probleem bij katten en honden: vlooien. Erg vervelend voor jouw huisdier, maar ook een tijdrovende klus voor de eigenaar.

Er zijn veel producten op de markt om vlooien mee te verwijderen. Deze zijn echter duur, bevatten veel chemicaliën en kunnen voor ongewenste bijeffecten zorgen.

Op zoek naar een natuurlijke oplossing voor je huisdier? Goed nieuws, vlooien houden net als vele andere insecten niet van sterke geuren van koffiedik.

Scrub de haren en onderliggende huid van je huisdier(en) na het wassen van hun haren. Wel belangrijk: zorg ervoor dat je huisdieren geen koffiedik binnenkrijgen. Eén kanttekening: in sommige gevallen werkt het gebruik van koffiedik minder effectief dan producten met chemicaliën, maar het is in ieder geval het proberen waard. 

Tot slot

In dit artikel hopen wij jou geïnspireerd te hebben om het koffiedik voortaan niet weg te gooien, maar te hergebruiken. Dit is in lijn met de visie van Bundles: een bijdrage leveren aan het vergroenen van onze aardbodem. Ken je andere creatieve manieren om koffiedik te gebruiken? Deel deze op onze Facebookpagina. Laten we van elkaar leren!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *