6 inspirerende circulaire voorbeelden

Waar denk je aan bij de circulaire economie? Saaie recycling fabrieken? Dat hoeft niet! Deze ondernemers geven de circulaire economie een heel ander imago. Laat je inspireren door deze toffe concepten!

 

Closing the loop

Helaas wordt niet al het e-waste op een goede manier gerecycled. Zo krijgen veel afgedankte westerse telefoons een tweede leven in een Afrikaans land. Als de telefoontjes écht helemaal uit elkaar vallen wordt een laatste poging gedaan om de waardevolle materialen terug te winnen. Dit betekent dat ze onprofessioneel worden verbrand met de nodige negatieve consequenties voor de gezondheid en het milieu.

Closing the Loop probeert hier een eind aan te maken. Ze kopen mobieltjes op in Afrika en recyclen het in een gespecialiseerde fabriek in Europa. Zo krijgen ze in Afrika een betere prijs voor een afgedankt mobieltje en gaan er geen waardevolle grondstoffen verloren.

 

Roetz

Don’t be gentle, it’s a rental. Dat zullen wellicht ook de gebruikers van een OV-fiets denken. De fietsen gaan gemiddeld 4 jaar mee. Op de sociale werkplaatsen van Roetz toveren ze deze fietsen die een mooi leven hebben gehad weer om in (beter dan) nieuwe stadsfietsen die voor 70% bestaand uit gerecyclede apparaten.

 

Net-Works

De naam van dit circulaire project van Interface dekt de lading behoorlijk. Overbevissing op de Filippijnen heeft niet alleen gezorgd voor een flinke vermindering van de vispopulatie, maar ook voor een hoop netten die vast zijn blijven zitten in het koraal.

Interface betaalt de vissers per kilo om de netten op te vissen en gebruikt het materiaal voor een speciale tapijt-lijn. Sinds 2013 hebben de vissers al meer dan 70.000 kilo netten ingezameld.

 

Q-Bricks

Dit is gaaf! Niet alleen circulair, maar nog veel meer impact. Met zijn mobiele fabriek combineert Gerard Steijn het opruimen van puin na een ramp, zoals een oorlog of een orkaan, met de wederopbouw.

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zijn al 30 noodwoningen gebouwd met puin dat door de nieuwe bewoners is verzameld. De stenen die uit het apparaat komen bevatten contactgaten die erg aan Lego stenen doen denken. Met de stapelbare stenen kan binnen een dag een noodvoorziening worden gebouwd.

 

Rotterzwam

Koffiedik waardeloos? Zeker niet! Er zitten nog ontzettend veel waardevolle nutriënten in. Het is perfect geschikt voor het kweken van oesterzwammen. Dit is een klassiek voorbeeld van de blauwe economie, zoals beschreven door Gunter Pauli in zijn gelijknamige boek.

In Blue City 010, het oude Tropicana zwembad in Rotterdam, brengen de mannen van Rotterzwam het in de praktijk. Ze halen het koffiedik op bij lokale horeca en kweken zwammen in de kleedkamers van het oude zwembad. De oesterzwammen verwerken ze tot heerlijke producten zoals bitterballen.

 

Van Hulley

Heb jij ook een favoriet overhemd in de kast hangen dat je eigenlijk niet meer gebruikt maar waar je te gehecht aan bent om het weg te gooien? Daar is nu een oplossing voor!

Bij het naaiatelier van Van Hulley maken ze er een mooi en comfortabel boxershort van. Zo krijgt je overhemd een nieuwe functie en kan hij er weer tegenaan. Belangrijker nog is dat ze bij Van Hulley vrouwen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ klaarstomen voor een nieuwe functie!

 

 

Over Bundles

Bundles biedt ‘De beste spullen als een service’. Abonnementen op Miele wasmachines, Miele wasdrogers, Miele vaatwassers en Siemens koffiezetapparaten!

Kies een koffie abonnement met een Siemens koffiemachine EQ6, vergelijkbaar met een koffiemachine leasen, alleen dan inclusief FairChain koffiebonen van Moyee Coffee. En dat voor een lage prijs vanaf 25 cent per kop koffie. Hét alternatief voor een Nespresso machine, Nespresso cups of een illy koffiemachine.

Een Bundles wasabonnement is het alternatief voor een wasmachine huren, een wasmachine op afbetaling of een wasmachine in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasmachine, goedkope wasmachine of een wasmachine aanbieding.

Een Bundles droogabonnement is het alternatief voor een wasdroger huren, een wasdroger op afbetaling of een wasdroger in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasdroger, goedkope wasdroger of een wasdroger aanbieding.

Een Bundles vaatwasbonnement is het alternatief voor een vaatwasser huren of een vaatwasser op afbetaling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *