Kies je voor de circulaire economie op 15 maart?

De vraag naar grondstoffen is de afgelopen eeuw explosief gestegen. We zijn 34 keer meer materialen gaan gebruiken, 27 keer meer mineralen en 12 keer meer fossiele brandstoffen. Dat wij denken dat de transitie naar een circulaire economie dé oplossing is hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen, maar wat vindt de politiek?

TNO berekende dat een transitie naar de circulaire economie 54.000 banen en 7,3 miljard euro oplevert. Daar zet iedere politieke partij zijn handtekening onder zou je zeggen toch?

Onlangs werd het Rijksbrede Programma Circulaire Economie gepresenteerd. Als stippen op de horizon ambieert het kabinet in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken en in 2050 een volledig te draaien op een circulaire economie. Maar aan wat voor concrete maatregelen moeten we denken om dit te bereiken en welke maatregelen vinden we terug in de verkiezingsprogramma’s?

 

Wat kunnen we doen?
Eén van de meest gehoorde beleidsmaatregelen om de transitie naar de circulaire economie te realiseren betreft een herziening van het fiscale stelsel. Belangenvertegenwoordigers, waaronder de Groene Zaak en Ex’Tax, pleiten al geruime tijd voor een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op grondstoffen. Hierdoor zouden bedrijven niet gestimuleerd worden om minder werknemers aan te nemen, maar om minder grondstoffen te gebruiken. Klinkt logisch toch?

 

 

De Groene Zaak pleit verder voor meer prioriteit voor de circulaire economie en capaciteit voor het uitwerken van het Rijksbrede Programma. Andere concrete beleidsvoorstellen hebben bijvoorbeeld betrekking op producentenverantwoordelijkheid voor levensduur en verpakkingen, de stimulerende rol van de overheid met betrekking tot circulair inkopen en het stimuleren van kennis en innovatie.

 

De partijprogramma’s
Volgens de Groene Zaak is de circulaire economie op dit moment geen urgent onderwerp voor het ‘gewone publiek’, maar gelukkig zijn er tal van online Kieshulpen die hun best doen om de kiezer zo volledig mogelijk te informeren over de verschillende tinten groen. MVO heeft zeven groene kieswijzers op een rijtje gezet.

Groenlinks is de enige partij die de afgelopen jaren elk kilmaatvoorstel heeft gesteund, maar ook de Partij van de Dieren (natuurlijk), de ChristenUnie en D66 scoren goed. Het is hoopgevend om te zien dat het belastingstelsel en maatregelen voor de circulaire economie niet alleen van de eerder genoemde partijen, maar ook voor de PvdA en de SGP onderwerpen zijn die veel aandacht krijgen.

Duurzaam Bedrijfsleven en de Groene Zaak hebben mooi in beeld gebracht hoeveel aandacht de partijen geven aan belangrijke duurzaamheidsthema’s waaronder het belastingstelsel en de circulaire economie. Bekijk een overzicht van alle duurzaameidsthema’s en de partijpunten op de kieswijzer duurzame economie.

Wat kies jij? Geloof jij dat circulair huren de toekomst heeft?

 

Over Bundles

Bundles biedt ‘De beste spullen als een service’. Abonnementen op Miele wasmachines, Miele wasdrogers, Miele vaatwassers en Siemens koffiezetapparaten!

Kies een koffie abonnement met een Siemens koffiemachine EQ6, vergelijkbaar met een koffiemachine leasen, alleen dan inclusief FairChain koffiebonen van Moyee Coffee. En dat voor een lage prijs vanaf 25 cent per kop koffie. Hét alternatief voor een Nespresso machine, Nespresso cups of een illy koffiemachine.

Een Bundles wasabonnement is het alternatief voor een wasmachine huren, een wasmachine op afbetaling of een wasmachine in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasmachine, goedkope wasmachine of een wasmachine aanbieding.

Een Bundles droogabonnement is het alternatief voor een wasdroger huren, een wasdroger op afbetaling of een wasdroger in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasdroger, goedkope wasdroger of een wasdroger aanbieding.

Een Bundles vaatwasbonnement is het alternatief voor een vaatwasser huren of een vaatwasser op afbetaling.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *