Sharing is caring

Met Bundles proberen we het voor iedereen mogelijk te maken om mee te doen met de transitie naar een circulaire economie door huishoudelijke apparaten niet meer te kopen. Door apparaten aan te bieden in een abonnement heeft iedereen – zonder grote investering – toegang tot de beste kwaliteit. Goed voor de fabrikant die kan investeren in kwaliteit en duurzaamheid, goed voor de gebruiker die een goed en zuinig apparaat tot zijn beschikking heeft en goed voor het milieu omdat er veel minder energie, water en wasmiddel wordt gebruik en minder apparaten op de afvalberg belanden.

 

Samen gebruiken
Een goed en zuinig apparaat is natuurlijk prettig en duurzaam, maar er is nog een hoop winst te behalen. Bedenk maar eens dat een gemiddeld huishouden 20 keer per maand een wasje draait van ongeveer een uur. Een snel rekensommetje leert dat een gemiddelde wasmachine meer dan 95% van de tijd niet gebruikt wordt. Dat is zonde.

De makkelijkste manier om wasmachines efficiënter te gebruiken – en te voorkomen dat ze onnodig stil staan – is om ze te delen. Dat kan op verschillende manieren. Wij begrijpen dat niet iedereen zit te wachten om de was bij zijn buren te doen. Toch denken we dat de ‘wasserette 2.0’, de wasserette in een nieuw jasje, voor veel mensen een aantrekkelijke oplossing kan zijn.

Vooral in steden waar de woonlasten hoog zijn en iedere vierkante centimeter winst mooi is meegenomen kan het washok veel beter benut worden. Ook het feit dat je geen wasmachine en droger meer hoeft te kopen en per maand weinig kwijt bent aan wassen kan een reden zijn om een wasmachine te gaan delen.

sharing economy

Hoe we straks samen gaan wassen
Er zijn op dit moment al voorlopers die uit milieu- of kostenoverwegingen gebruik maken van een gedeelde wasmachine of een wasserette, maar om het voor een grotere groep aantrekkelijk te maken om een wasmachine te delen geloven wij dat het vooral makkelijker en leuker gemaakt moet worden.

Het delen van een wasmachine wordt makkelijker als je niet met je wastas over straat hoeft. Daarom geloven wij in washokken in appartementencomplexen, bijvoorbeeld in de kelder of zelfs een waskhok per verdieping. Waarom zou je jouw kostbare vierkante meters nog opofferen als je zonder het pand te verlaten een wasmachine tot je beschikking hebt? In Zweden zijn gemeenschappelijke washokken al de normaalste zaak van de wereld. Waarom zou dat hier ook niet kunnen?

Natuurlijk is het ook belangrijk dat het allemaal goed geregeld is. Je wilt niet lang hoeven wachten op je beurt of je kleding opvouwen in een vies washok. Bekijk eens de Wasbar in Antwerpen in foto hierboven, een prachtig voorbeeld van gedeeld wassen in een leuke omgeving.

 

Roadmap naar ‘shared washing’
Naast ons aanbod van wasmachines en wasdrogers in een abonnement, geloven wij dat steeds meer mensen klaar zijn voor het delen van een wasmachine met hun buren. Om dat ook daadwerkelijk te realiseren overleggen we met woningbouwcoporaties en verhuurders van studentencomplexen. Inmiddels worden de eerste pilots vormgegeven en is de interesse groot.

Bundles zorgt dat de communal washokken op orde zijn zodat iedereen op een prettige manier een wasje kan draaien. Ook verbinden we de apparaten met het internet. Hierdoor wordt het in de toekomst mogelijk om een apparaat te reserveren en te betalen per wasbeurt.

Wil je meer weten over onze communal sharing concepten of wil je graag dat we in jouw appartementencomplex een wasruimte gaan inrichten? Stuur dan een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *