Mijlpaal: € 1 miljoen investering in circulair witgoed opgehaald! Hoe nu verder?

Tijdens de campagne Fund the Circular Future 2 (Nu live op www.oneplanetcrowd.com ) heeft Bundles de mijlpaal van € 1 miljoen overschreden. We zijn SUPER trots!!

In deze blog blikken we terug op de aanleiding van deze reis en de uitdagingen. We genieten van het resultaat en verheugen ons op het perspectief op de toekomst.

De aanleiding

Geleerden (1) zijn het erover eens: Economisch gezien biedt de transitie naar een circulaire economie enorme kansen. Efficiënt omgaan met grondstoffen leidt tot vermindering van materiaalkosten. De verschuiving van een materiaal intensieve naar een arbeidsintensieve economie zorgt bovendien voor macro-economische voordelen. Het verminderen van afhankelijkheid van grondstoffen zal tevens zorgen voor een lager risico op economische instabiliteit als gevolg van geopolitieke spanning. Tenslotte zal door een transitie de uitputting van schaarse niet-hernieuwbare grondstoffen voorkomen worden.

Een transitie van een lineaire naar een circulaire economie klinkt echter makkelijker dan dat het in de praktijk is. Van het ontwerpen van producten en het creëren van circulaire grondstoffenstromen tot het creëren van de juiste juridische structuren die circulaire business modellen mogelijk maken. Een verandering van de consumentengedrag is daarnaast essentieel om circulaire business modellen te laten slagen. Eén van de belangrijkste uitdagingen, waar deze blog over gaat, is het financieren van circulaire business modellen (2). Het financieren van grondstoffen, materialen en producten die niet lineair naar de afvalberg gaan maar nut en waarde behouden is namelijk een volledig nieuwe tak van sport.

De uitdagingen

In een circulaire economie zijn geldstromen op een andere manier vorm gegeven. De grondstoffen, materialen en producten blijven eigendom van de aanbieder en de consument betaalt voor het gebruik. Maar hoeveel waarde gaat de aanbieder over de tijd creëren met de materialen? Blijft de gebruiker hetzelfde betalen? Hoe ontwikkelen belangrijke kosten voor bijvoorbeeld (retour)logistiek en onderhoud zich in een circulair model? Blijven de opbrengsten hoger dan de kosten? Er zijn maar weinig zekerheden en dat maakt het kapitaal duur. Als je dan ook nog eens een startend bedrijf bent met weinig reserves en track-record dan sta je voor een hele grote uitdaging.

Het resultaat

Inmiddels draaien de eerste apparaten al 3 jaar bij de abonnees, is het verloop laag, betaalgedrag goed en klanttevredenheid hoog. Dat helpt. En de hoeveelheid financiering groeit steeds sneller. Inmiddels hebben meer dan 300 kapitaalverstrekkers samen € 1 miljoen aan leningen verstrekt.

De eerste tranche van € 100k werd in 4 dagen volgeschreven door 129 crowdfunders eind 2014. Het was nieuw en er was net € 300k aan risicodragend kapitaal in Bundles geïnvesteerd. Enkele grotere informele investeerders/beleggers hebben vervolgens in de anderhalf jaar na die eerste ronde een dikke € 300k aan leningen ter beschikking gesteld die deels ook weer afgelost en opnieuw afgeroepen kunnen worden. Dit vormt de basis voor de herfinanciering constructie die nu voor de Crowd en voor Fondsen beschikbaar is. De lopende abonnementen worden daarbij ondergebracht in aparte BV’s. Betrokkenen (zoals Miele) kunnen zo direct aan de investeerders garanties verstrekken en de investeerders zijn zo goed afgeschermd van het ondernemingsrisico van het moederbedrijf. In de eerste ronde op OnePlanetCrowd.com investeerden 90 mensen € 200k. In de lopende ronde (Fund the Circular Future II) hebben al 100 mensen meegedaan en er is nog € 40k aan leningen beschikbaar.

De toekomst

De volgende serie abonnementen wordt momenteel vermarkt en wordt dan aangeboden aan fondsen, individuele beleggers en de crowd om in te investeren. Hoe meer mensen gaan betalen voor gebruik in plaats van bezit, hoe meer er geinvesteerd moet worden in de producten die gebruikt worden. Het is een belangrijke bouwsteen van de circulaire economie.

Maar waar gaat dit toe leiden? Zijn straks alle apparaten van een partij als Bundles en investeert iedereen z’n spaargeld dan in apparaten die door een ander gebruikt worden? Gaan we dan eigenlijk het geld waar we dingen mee kopen investeren in dingen die iemand anders beheert en wij gebruiken?

In de afgelopen twee jaar hebben we inmiddels mee mogen denken met veel verschillende denktanks en is de Bundles case gebruikt als voorbeeld voor diverse onderzoeken. Van het Sustainable Finance Lab tot de Ellen MacArthur Foundation en van PGGM tot de ASN, Rabobank en Triodos, er zijn veel professionals bezig om de financiering uitdagingen van de circulaire economie te lijf te gaan. Daarom gaan we, samen met onze partners, stap voor stap verder met ontwikkelen van een schaalbare financieringsconstructie voor de circulaire economie.

Hoe die toekomst er precies uitziet is onduidelijk. Zolang het nodig is dat Bundles eigenaar blijft van de apparaten, om zo te zorgen dat ketens gesloten worden, zullen we dat doen. Maar we willen niet dat mensen met geld alle waardevolle materialen bezitten en mensen zonder geld de risicopremie betalen. De extra waarde die we halen uit grondstoffen in een circulaire economie moet toekomen aan de mensen die bijdragen aan het hele concept. Bundles ziet zichzelf als een aanjager en regisseur. Een circulaire economie gaat alleen maar vliegen als niet alleen Bundles en crowdfunders risico nemen, maar fabrikanten, onderhoudspartijen, verzekeraars, beleggers, gebruikers, etc. allemaal een stukje van het risico dragen. Dat geeft alle partijen ook de juiste stimulans om circulair en prestatiegericht te gaan werken.

  1. Bron: Ellen MacArthur Foundation and McKinsey (2013) Towards the Circular Economy Vol. 2: opportunities for the consumer goods sector. Link: https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/publications/TCE_Report-2013.pdf
  2. Sustainable Finance Lab (2016) Money makes the World go Round. Link: https://sustainablefinancelab.nl/files/2016/04/FinanCE-Digital.pdf

 

Over Bundles

Bundles biedt ‘De beste spullen als een service’. Abonnementen op Miele wasmachinesMiele wasdrogersMiele vaatwassers en Siemens koffiezetapparaten!

Kies een koffie abonnement met een Siemens koffiemachine EQ6, vergelijkbaar met een koffiemachine leasen, alleen dan inclusief FairChain koffiebonen van Moyee Coffee. En dat voor een lage prijs vanaf 25 cent per kop koffie. Hét alternatief voor een Nespresso machineNespresso cups of een illy koffiemachine.

Een Bundles wasabonnement is het alternatief voor een wasmachine huren, een wasmachine op afbetaling of een wasmachine in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasmachinegoedkope wasmachine of een wasmachine aanbieding.

Een Bundles droogabonnement is het alternatief voor een wasdroger huren, een wasdroger op afbetaling of een wasdroger in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasdrogergoedkope wasdroger of een wasdroger aanbieding.

Een Bundles vaatwasbonnement is het alternatief voor een vaatwasser huren of een vaatwasser op afbetaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *