Duurzaam investeren

Steeds meer institutionele investeerders, bedrijven en particuliere investeerders laten duurzaamheid meewegen in hun investeringsoverwegingen. Dit heeft verschillende redenen. Natuurlijk zijn maatschappelijke overwegingen voor sommige investeerders soms doorslaggevend, maar ook financiële argumenten zijn steeds relevanter. Want wie nu geld investeert in fossiele brandstoffen loopt het risico als gevolg van klimaatveranderingen en aangescherpte regelgeving in waarde dalen. Zelfs president Klaas Knot van De Nederlandse Bank waarschuwt voor zo’n financiële CO2-zeepbel.

Inmiddels zijn er diverse mogelijkheden om je vermogen duurzaam te beleggen. Dit kan via duurzame beleggingsfondsen in beursgenoteerde ‘duurzame’ bedrijven, maar ook via platformen die als tussen persoon fungeren voor investeringen in jongere bedrijven die nog niet toe zijn aan een beursnotering. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de crowdfundingplatformen duurzaaminvesteren.nl en oneplanetcrowd.nl en NPEX dat bemiddelt bij bedrijfsobligaties.

 

Duurzaam investeren: waar moet je op letten?

Net als bij ‘normale’ investeringen gaan duurzame investeringen altijd gepaard met bepaalde risico’s. Het is van belang dat je een een goede inschatting van deze risico’s kan maken. Het is de taak van de ondernemer om voldoende transparant te zijn en inzicht te geven in zijn financiën zodat investeerders de risico’s kunnen beoordelen.

Investeer je met maatschappelijke doelstellingen? Misschien is het dan verstandig om naar een impact rapportage te vragen. Hierin beschrijven duurzame ondernemers hun maatschappelijke doelstellingen en lichten ze toe hoe ze die doelstellingen hopen te bereiken en dit gaan meten.

 

Duurzaam investeren via een crowdfundingplatform

Voordat je investeert via een crowdfundingplatform is het belangrijk om goed te begrijpen hoe crowdfunding werkt.

Er zijn veel verschillende vormen van crowdfunding, zoals donatie, voorverkoop, lening, converteerbare lening en equity. Ben je op zoek naar een bepaalde investeringsvorm die past bij je risico planning? Dan is het wellicht handig om van te voren een selectie te maken voor je op zoek gaat naar interessante investeringsmogelijkheden.

In de meeste gevallen is je investering pas definitief als een bepaald doelbedrag is gehaald. De afhandeling en administratie van de investering verschilt per platform. Soms is het bedrijf waarin je investeert zelf verantwoordelijk voor het voldoen van zijn verplichtingen en soms wordt een gedeelte uit handen genomen door het platform.

 

Duurzaam investeren in Bundles

Bundles is hard aan het groeien en daar zijn we erg trots op. Op dit moment financieren wij de apparaten die we plaatsen bij onze klanten via een apart investment vehicle ‘Wasbundles Assets BV’. Deze vennootschap haalt vreemd vermogen op in de vorm van leningen.

In de vennootschap brengen we apparaten en onderliggende contracten met onze klanten onder. Deze dienen als onderpand voor de lening. De inkomsten uit de exploitatie van de apparaten wordt gebruikt om investeerders af te lossen.

We zorgen dat de abonnementen verkocht zijn voordat ze gefinancierd worden zodat de investeerder zo veel mogelijk zekerheden geniet. We financieren via het crowdfundingplatform Oneplanetcrowd en via onderhandse leningen. Ben je geïnteresseerd in onze voorwaarden? Stuur een mailtje en we komen direct bij je toe.

 

Ook bij interesse in equity investeringen kunt u een mailtje sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *