De race tegen e-waste

E-waste is een ander woord voor elektronisch afval. Vaak zijn dat apparaten met een stekker of ruimte voor een batterij. Ieder jaar ontstaat er wereldwijd een ongelooflijke hoeveelheid aan e-waste. Niemand weet precies hoeveel maar de schatting is 20 tot 50 miljoen ton, een verontrustende hoeveelheid. Het is eigenlijk vreemd dat we zo met oude apparaten omgaan, ze bevatten vaak waardevolle stoffen die we goed kunnen hergebruiken.

Nog een aantal feiten op een rij:

  • Het mijnen van koper uit oude elektronica scheelt 85% van de energie ten opzichte van het mijnen van de ruwe grondstof.
  • In Amerika bestaat de gemiddelde stortplaats voor 2% uit elektronisch afval, deze 2% is verantwoordelijk voor 70% van het totale giftige afval.
  • Slechts 12,5% van alle e-waste wordt op dit moment gerecycled.

Waarom moeten we E-waste recyclen?

De hoeveelheid e-waste die ieder jaar ontstaat is gigantisch. Vanuit de overheid zijn er maatregelen apparaten goed te verwerken. Winkeliers zijn bijvoorbeeld verplicht oude apparaten aan te nemen wanneer je bij hun een nieuw apparaat koopt. Zij zijn dan verantwoordelijk voor de recycling van het oude apparaat.

 

E-waste-race-2 electronic waste

 

Dit klinkt natuurlijk leuk maar waarom is e-waste recyclen zo belangrijk? Om te beginnen bevat e-waste vaak waardevolle grondstoffen zoals: ijzer, koper en kunststoffen. Door te recyclen kunnen deze stoffen hergebruikt worden. Daarmee besparen we energie ten opzichte van het delven van nieuwe grondstoffen. Elektronisch afval bevat vaak chemische en giftige stoffen. Door te recyclen worden deze stoffen goed verwerkt, voorkomen we belasting van het milieu en houden we de aarde schoon.

Verspilling tegengaan met de E-waste race

Om deze verspilling (en vervuiling) tegen te gaan kwam Timmy de Vos met een cool idee: de E-waste race! Kinderen op de basisschool leren waarom elektronisch afval recyclen belangrijk is. Vervolgens doen ze mee aan een race tegen andere scholen om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen.

De school die na 4 weken het meeste afval ophaalt wint de race en een toffe schoolreis. Het inzamelen van het afval is leerzaam voor zowel kinderen als de ouders en dat levert leuke beelden op!

 

Heb je zelf nog oude mobieltjes, dvd spelers of andere apparaten waar je graag vanaf wilt? Kijk dan op de website van E-waste race om te zien wanneer er een race in jouw regio plaatsvindt. Je kan online een afspraak maken om het afval gratis op te laten halen. De eerstvolgende races starten weer vanaf 13 maart in: Eindhoven, Westland en Flevoland gevolgd door vele andere gemeentes tot en met 13 oktober.

Verspilling tegengaan met de E-waste arcades

Een ander cool initiatief is E-waste arcades. Dit bedrijf maakt old school arcade machines gemaakt van elektronisch afval en duurzaam hout. Voor ons leuk om te noemen, er wordt onder andere gebruik gemaakt van oude wasmachines (zie de afbeelding hieronder). De automaten verschillen van andere speelautomaten in een belangrijk opzicht. Je gooit er namelijk geen muntje in om een spel te spelen maar een oud mobieltje.

 

E-waste-arcades

 

Met dit concept wil E-waste arcades bewustzijn creëren over elektronisch afval en recyclen tegelijkertijd leuk maken. De komende tijd rouleren er 5 van deze spelcomputers op basisscholen. Meer informatie daarover is binnenkort beschikbaar op de website van E-waste arcades.

Heb je zelf ideeën om recycling te bevorderen? Ken je bedrijven die afvalverspilling op een gave manier tegen gaan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

 

 

Over Bundles

Bundles biedt ‘De beste spullen als een service’. Abonnementen op Miele wasmachines, Miele wasdrogers, Miele vaatwassers en Siemens koffiezetapparaten!

Kies een koffie abonnement met een Siemens koffiemachine EQ6, vergelijkbaar met een koffiemachine leasen, alleen dan inclusief FairChain koffiebonen van Moyee Coffee. En dat voor een lage prijs vanaf 25 cent per kop koffie. Hét alternatief voor een Nespresso machine, Nespresso cups of een illy koffiemachine.

Een Bundles wasabonnement is het alternatief voor een wasmachine huren, een wasmachine op afbetaling of een wasmachine in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasmachine, goedkope wasmachine of een wasmachine aanbieding.

Een Bundles droogabonnement is het alternatief voor een wasdroger huren, een wasdroger op afbetaling of een wasdroger in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasdroger, goedkope wasdroger of een wasdroger aanbieding.

Een Bundles vaatwasbonnement is het alternatief voor een vaatwasser huren of een vaatwasser op afbetaling.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *