De consumentenbond onderzoekt deeleconomie-trend: het huren van apparaten

De consumentenbond is natuurlijk bij iedereen bekend van het ‘beste koop’ en ‘beste keus’ label. Ontzettend nuttig voor consumenten. Nu hebben ze de deeleconomie-trend ‘toegang in plaats van bezit’ onder de loep genomen in de vorm van de verhuur van apparaten.

En wat blijkt? De traditionele huurmarkt komt er niet goed uit. “Apparaat huren? Laat maar zitten” zo kopt de consumentenbond. In dit blog beantwoorden we een paar vragen die de consumentenbond stelt en geven we tegelijk enige nuance aan het artikel.

Even uitzoomen: huren als hét voorbeeld van ‘toegang in plaats van bezit’?
De deeleconomie, de abonnementen economie, de circulaire economie, wat hebben ze gemeen? Inderdaad, alle termen bevatten het woord ‘economie’.

Daarnaast ligt in deze systemen de verantwoordelijkheid voor spullen niet per se bij de gebruiker. Maar daar houdt het ook wel op, het zijn op zichzelf staande concepten met overeenkomsten en verschillen. Belangrijker, traditionele verhuurders en kredietverstrekkers – zoals Elbuco’s Skala – zijn niet per se dé representatie van deze nieuwe systemen. Dat mag best gezegd worden.

Kosten in perspectief
Iets concreter, wij vinden het belangrijk om met Bundles een alternatief te bieden voor de wegwerpmaatschappij. Dat doen we door gebruikers te laten betalen voor gebruik in de vorm van een abonnement en zo de beste apparaten voor iedereen toegankelijk te maken. Ook de Consumentenbond concludeert dat dit een stuk goedkoper is dan traditionele huur.

Dat een Bundles abonnement goedkoop is ten opzichte van traditionele huur is leuk, maar zeker niet voldoende. Inmiddels zijn we qua kosten een aantrekkelijk alternatief voor het kopen van een wegwerpapparaat. Helemaal als je rekening houdt met de extra services, zoals inzicht in je wasgedrag, tips om energie te besparen en wasmiddel service. Onderstaande infographic laat zien hoe de kosten van een Bundles abonnement zijn opgebouwd ten opzichte van het kopen van een ‘wegwerpapparaat’.

 

infographic-wasmachine-abonnement-goedkope-wasmachine

Van huren naar circulair gebruik
Er is meer. Wij gaan niet voor een ‘aantrekkelijk alternatief’, wij gaan voor een systeemverandering!

Als we met zijn allen kunnen bewijzen dat we klaar zijn om te betalen voor gebruik dan kunnen we – samen met de producenten – apparaten anders gaan ontwerpen en produceren. Dan wordt het logisch om tijdens het ontwerp al rekening te houden met onderhoud, upgrades en hergebruik.

Met een beetje hulp van ingewikkelde algoritmes en botte rekenkracht kunnen we samen met jou zorgen dat apparaten slim worden gebruikt zodat alle waarde van grondstoffen en materialen optimaal wordt benut.

Een mooie reis
Op deze manier kruipen we van een simpel huurconcept voor witgoed naar een nieuw systeem. We nemen gevestigde instituten graag mee op onze reis. Dat daar af en toe een trap tegen de schenen van gevestigde namen bij hoort begrijpen we best. Of het nou huren (2.0!), abonnementen of betalen voor gebruik heet, wij gaan door!

 

 

Over Bundles

Bundles biedt ‘De beste spullen als een service’. Abonnementen op Miele wasmachines, Miele wasdrogers, Miele vaatwassers en Siemens koffiezetapparaten!

Kies een koffie abonnement met een Siemens koffiemachine EQ6, vergelijkbaar met een koffiemachine leasen, alleen dan inclusief FairChain koffiebonen van Moyee Coffee. En dat voor een lage prijs vanaf 25 cent per kop koffie. Hét alternatief voor een Nespresso machine, Nespresso cups of een illy koffiemachine.

Een Bundles wasabonnement is het alternatief voor een wasmachine huren, een wasmachine op afbetaling of een wasmachine in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasmachine, goedkope wasmachine of een wasmachine aanbieding.

Een Bundles droogabonnement is het alternatief voor een wasdroger huren, een wasdroger op afbetaling of een wasdroger in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasdroger, goedkope wasdroger of een wasdroger aanbieding.

Een Bundles vaatwasbonnement is het alternatief voor een vaatwasser huren of een vaatwasser op afbetaling.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *